Bloglist Tak Gempak 2014


*click Banner Or Click HERE*

Jom Join Segman tamat pada jam 10.00 Malam ini . Good Luck!!!

Yehet First Giveaway By Farah & Wawa


CLICK BANNER TO JOIN!
Assalamualaikum and Annyeong Haseiyo
Yehet First Giveaway ini dianjurkan oleh Farah & Wawa. Ini merupakan Giveaway pertama Farah & Wawa. Seramai 58 peserta bertuah dicari untuk memenangi Yehet First Giveaway ini. Pemilihan pemenang berdasarkan Top Refferal & Random. Jadi jom kita meriahkan Yehet First Giveaway By Farah & Wawa! Giveaway berlangsung dari 20/12/2013 - 31/12/2013.

Azam tahun 2014


  haii semua , apa khabar ?? sihat ? Alhamdulillah . hmm tak lama lagi nak sekolah , suda siap ka persiapan sekolah , kalaw belum persiapkan lah . hehehe . 1 hari lagi nak menjelang tahun baru 2014 kan kan kan !!!!
  so sekarang faz nak cerita tentang Azam Faz untuk tahun 2014 ni . hehehe korang pun ada azam tersendiri kan ?? kehh now start!!

  • Azam Faz untuk tahun 2014 nak tingkatkan iman 
  • Banggakan IbuBapa Faz dengan keputusan sekolah yang terbaik , InshaAllah .
  • Menjadi budak yang mendengar arahan IbuBapa 
  • Kurangkan cakap . HAHAHA
  • Meningkatkan kerajinan diri
okeyy , suda tahu azam Faz , keh sekarang nak huraikan satu-satu . Pertama nak tingkatkan iman tu , Faz taknak solat faz putus-putus ,maw lebih rajin mengerjakan amal berfaedah .
  Kedua tu , banggakan IbuaBapa faz maksud , faz nak bagi hadiah yang istimewa iaitu keputusan SPM yang cemerlang sebab tahun depan faz naik tingkatan 5 suda , so itu azam faz 
  ketiga tu , faz akan sentiasa mendengar segala arahan ibu dan ayah Faz , tanpa bantahan . Inshaallah . yang keempat maw kurangkan cakap , sebab sebelum ni banyak betul pokpek sana sini , nak kurangkanlah amal tu hmm . harap-haraplah InshaAllah .
  Yang terakhir , maw tingkatkan kerajinan dari segi menolong ibubapa , guru serta rakan-rakan yang lain , inshaallah . itu sahajalah

Sudah tahu kan azam faz untuk tahun 2014 ni . hmm Faz harap semua Impian faz dapat dikecapi , dengan usaha faz . Amin . kehh lah itu sahaja yang faz dapat coret kan untuk semua . SELAMAT TAHUN BARU , semoga kita diberikan rahmat oleh Allah S.W.T aminn , Wassalamualaikum 
                              

1ST NEW YEAR GIVEAWAY BY YAN


*klik Banner*

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirahim ... saya join GA ini . yayyy korang bila lagi ??? jom join !! klik SINI .

PENGGUNA TEGAR CELCOM

*GA INI AKAN TAMAT PADA PUKUL 12.01 MINIT  MALAM PADA 28/12/2013.*

NewGiveaway By Sh.Amarina and Amila




JOM TERJAH : BEST SEO CONTEST FOR THIS YEAR! ==► CONTEST SEO ERIDY

GA ini bermula pada 27 Dec 2013 - 27 Jan 2014 dan tamat tepat jam 12 malam pada 27 Jan 2014. Pemenang akan diumumkan pada 30 Jan 2014. GA akan terbatal apabila tidak melebihi 50 peserta. Hadiah menarik menanti anda semua !! Jom join semua :)
Mencari 33 pemenang bertuah

Giveaway Akhir tahun Eymasu 2013


*Klik SINI atau banner atas untuk join*

Haii hari ni faz nak join giveaway ni , banyak hadiah menunggu anda . nak join ?? join cepat-cepat JOMM 




Dan satu lagi syarat ber bunyi begini ;
-Komen blog http://eymasu.blogspot.com/  *cerita sikit pasal blog saya..apa yg ok tak ok..perlu atau yg tak perlu..mcm review..^^
sekarang faz maw komen apa yahhh ?? hmmm
   first, nak cakap blog faz tak lah secomel mana, segempak mana pun , tapi faz tidak kesah cantik/jelek blog kita yang penting kemas dan teratur .
Blog Eyamasu , terdapat sedikit kurang kemas dekat LINK VISITED , saya rasa blog Eyamasu perlu menukar warna LINK agar pengunjung dapat detect benda tu link . sebab warna link tu warna hitam dan tak tahu yg sebenarnya tu link okeyy . itu sahaja yg lain DEBABOMMMMM MELETOPPPP CHANTEKKKK
   Sebelum tu nak ucap minta maaf kalau kata-kata saya menyinggung owner blog , terima kasihh BYEBYE 




Pencarian Bloglist dan Review Blog



*Klik Banner to Join*

Jom sama2 join Pencarian Bloglist dan Review Blog yang dianjurkan oleh Blog Cik Lyeen . Klik SINI untuk join ataupun klik Banner atas . syarat yang mudah untuh ditepati 


  • P/S: Bermula 25 Disember 2013 hingga 4 Januari 2014 (Mungkin juga diawalkan)






Duo Giveaway By Farhan Kerewx & Cik Hawa





Assalamualaikum

Tekan Banner

Hai korang, Blog Farhan Kerewx & Cik Hawa ada buat GA. Meh le join. 
Duo Giveaway by Farhan Kerewx & Cik Hawa ni disponsor oleh Farhan KerewxHawa Syazana | Nasuha | Sarah | Ana Likes | Nur Khairina | Airis | Aisah AS | Nur Fasihah

Pelbagai hadiah seperti Baju Bali, Set Shawl Cinta Jannah, Novel. Black Shiseido Mask, Gelang, Jam Minion, Kipas Tangan B.A.P, Pin Tudung, String bracelet & banyak lagi. 

Pemenang yang dicari adalah pemenang yang berdasarkan Top referall yang akan mendapat Baju Bali & Perfume Gred AAA. Jadi apa lagi, jom la reramai join GA ni.

*TAMAT: 17/12/2013 MAYBE DILAMBATKAN 25/12/2013, JAM 11:59 MLM



Giveaway Akhir Tahun By Zharif & Diana



*klik gambar atas*

hari ni nak ikut GA yang di anjurkan oleh blog Incredible senorita . jom sama2 kita hangat kan Giveaway ni . klik HERE to join !!!!

  • Dear the owner of the giveaway , semua syarat dah buat , Harap2 menang ;)



RAMADHAN sudah sampai ke penghujungnya


Haii , apa khabar ?? baik ? puasa ka ni hari ? ya ? tidak ? oh noo , HAHA puasa bh kan . Persiapan korang untuk hari raya sudah siap ? baju yang dijahit dah siap ka ? HEHE . semua penuh dengan tanda tanya . OHH  YA , korang rasa raya hari khamis ka jumaat ?? saya rasa hari khamis lah , ntah mmg saya rasa jak lah . HAHA . sedih lah kan tepaksa meninggalkan hari keberkatan ini , sedih sangat . korang cuti mana , raya balik kampung ka ? Mesti semua balik kampungkan , nasihat faz kalaw nak balik kampung tu , hati-ii yah, mudah-mudahan korang sentiasa dibawah perlindungan ALLAH S.W.T . faz tak balik kampung lah raya ni tahun . BABA (bapa) tak dapat cuti besa lah polis . lagi-ii kerja bahagian komunikasi , tepaksa la jaga radio di pagi raya yerkk :( sokeyyy, hari lain pun boleh balik kampung , right ?? kehh

UCAPAN HARI RAYA

  Saya Fazrin ingin memintamaaf kepada semua orang yg mungkin sya telah banyak berbuat salah, dalam menutur bahasa , tingkah laku, minta maaf sangat-ii sesungguhnya saya manusia biasa yang tak terlepas daripada melakukan kesalahan, buat pembaca-ii yg tengah baca entry ni, saya meminta maaf dri hujung rambut ke hujung kaki . okehh :( tu saja . keyy faz sudahi dengan assalamualaikum W.B.T

detik-detik akhir menjelang raya .


Haii . semua apa khabar ? baik ? puasa macam mana ? bagus ? penuh kah, sampai sekarang ? semua tertanya-tanya dimana faz menghilang selama ini kan . Ia lah tu .HAHA keyy BTW, korang semua dh siap kah nak beraya ? tapi sesetengah orang sedih , SEBAB ? sebab terpaksa meninggalkan bulan MULIA ini iaitu bulan RAMADHAN , sebab apa , bulan yang penuh keberkatan , dan pada bulan itu lah kita berbanyakkan buat buat ibadah dan meningkatkan mutu iman kita kan . ermm keyy , faz pun besyukur sebab sehingga sekarang puasa faz berjalan dengan lancar . HUHU .

4 hari lagi menjelang RAYA . korang dah buat kuih ? BAJU raya berapa pasang ? rumah korang , korang cat ka? hehe . SEMUA orang sedang sibuk sekarang buat persiapan untuk beraya . ADA yg baju raya belum siap , kih raya belum buat , langsir belum siap . perabot belum beli . ermm disini faz nak SARANKAN sikit , kalaw nak buat sesuatu biarlah berpada-pada keh , jangan bazir sangat . ermm barang-barang yang tahun lalu punya pun belum buruk sngat pun, masi bole digunakan kan ? ermm klaw nak beli yang baru tu BOLEH , tapi kena lah berjimat cermat lah yer . tak payah lah nak semuanya baru . sikit pun jadi lah . HAHA ingat ya jangan BAZIR sangat taw . kehh.

Second story,

ermm sejak kebelakangan ni faz ada masalah sikit , ermm nak tahu masalah saya ? tunggu sabar, jgn nak busybody sangat hehe MAIN-MAIN ja .kehh FAZ mengalami rabun mata . TAK TAHU lah rabun jauh kah dekat . erm so faz ambil keputusan untuk memberitahu BABA ( bapa ) tentang masalah ni . jadi BABA pun berkata , wah berkata "oke abang nanti ikut BABA besok ke kedai SPEC yah" yang saya ni angguk saja lah kan . kehh besok sudah pun  tiba, BABA dengan FAZ pun ke kedai Spec mata , bila faz test mata, nak tengok berapa degree, selepas tu pekerja tu cakap RABUN faz dh mencecah ke 300 DEGREE , wahhh hebakk . tapi bagi korang tak lah teruk sangat kan . and then , faz pun dh beli spec mata yang cermin nya agak besar sikit . nak nampak tu tengok dekat bawah . :)


ITU lah muka faz bila pakai SPEC, kencang tak muka . HAHA , faz mengaku faz tak seHENSEM kalian kan . Bila dah pakai SPEC, faz dah bole nampak dh, pegi skolah pun pakai juga . HEHE kehh varsity tu KAKAK faz belikan , faz sayang betul dengan varsity tu , SAYANG sangat2 . korang first time mengalami RABUN mata MACAM man pulak ? bole kongsi tak cerita korang tu ? ( sibuk betullah mamat ni ) . hehe kehh tu jak untuk malam ni yah , kehh semoga saya sampai ke hujung RAMADHAN ini AMIN . :) ASSALAMUALAIKUM .

SIMPLE SEGMEN BY AMIRAH


*jom klik banner atas*


Assalamualaikum, harini faz mahu ikut satu segman simple dimple segala simpe lah . haha BTW, semua RULES yang diamanahkan dh pun saya buat . tengok rules dia dekat bawah ni.

klik untuk tumbesaran.


Jadi apa lagi, jom sama-sama hngatkan segman ni . MALAS NAK TEKAN BANNER ?? tekan SINI


"Segment Saya Nak Duit Raya!"


*klik gambar*

Assalamualaikum , ni satu lagi faz ada ikut segman iaitu "Segment Saya Nak Duit Raya!"
syarat penyertaan sudah ikut.
jom join sekali , macam2 hadiah klik sini


Miss Random Giveaway by Syaa & Frhnxoxo


*klik Banner untuk join*

Assalamualaikum semua, haii wahhh rindu sngat lah kat blog ni , dan rindu betul maw ikut giveaway org , finnaly dpt juga on blogger ni . yahoooo
"korang nampak Banner kat atas Tu ?"
tu lah give away faz baru ikut buat masa sekarang . korang & korang ? bila nak join ?? jum join sekali klik sini sayang

bubbye eh , lupa plak . ermm nak bgi taw yg semua rules dh buat keyy . assalamualaikum . :)

Happy saturday


 happy saturday, now faz gembira sngat dpt update blogger ni,, rindu lah kat blog ni, dh behabuk & bekarat sda blog ni, hehe, sebelum tuh, nak ucap welcome back pada diri sendiri, haha dh lapuk betul blog ni, sunyi sejak. Keyy maybe slpas ni nak bnyakan update tutorial kehh la,, bubby3



tazkirah pagi




Jika kamu boleh menggembirakan orang yang berduka, maka lakukanlah meskipun hanya dengan senyuman.


Hati yang sedih sangat memerlukan bantuan, biasanya apa yang terjadi kerana tiada kemampuan untuk mengatasi kesedihan yang membuat diri-nya memerlukan seseorang yang sudi mendengar curahan hati. Seseorang yang memberi nasihat dengan disertai rasa kasih sayang, atau orang yang dapat mengubah kesedihannya. Suatu ketika sebahagian dari kita juga amat memerlukan orang yang boleh mengubah kesedihan yang menimpa kita dengan kesenangan.

Sebahagian dari kita pada waktu sakit memerlukan orang yang mahu menjaganya, memenuhi keperluannya dan merasakan kepentingannya. Juga ketika dalam pelbagai kesusahan yang menimpa dalam hidup. Jadi untuk itu janganlah kedekut untuk menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan. Tidak kira cara pertolongan dari kita mengikut kemampuan samada harta, tenaga, sokongan moral atau apa saja sekurang-kurangnya mereka merasakan masih ada yang peduli tentang diri mereka. Hidup kita seperti roda yang berputar.

Waktu kita berbahagia, ingatlah ada orang lain yang berduka

doodle dari ispirasi saya


assalamualaikum dan salam sejahtera,

skrg saya nak cerita pasal "doodle dari inspirasi saya", faz telah buat doodle melihat daripada doodle inspirasi saya iaitu Cik Dil yg  lebih dikenali dengan Blog Kerana Manisnya Epal . faz dh buat satu doodle tapi tak lah guna photoshop, kesian cuma guna paint tool sai saja. sapa yg murah hati nak bagi saya photoshop??, teringin sngat , ermm k tak pa, doodle saya bukan 100% mngikut doodle Cik Dil. key jum tengok dekat bawah ya.. hope korang suka hihi babay..

siap ada tahi lalat lagi, hahak 
mnggunakan sistem:


FIRST GIVEAWAY BY MIZ RIZHANI


klik banner

assalamualaikum.. pagi ni faz maw ikut satu FIRST GIVEAWAY BY MIZ RIZHANI

wanna join?? clik sini atau banner dekat atas




Sang Kancil Dengan Buaya



Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang- binatang di dalam hutan, tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah sedia membantu pada bila-bila masa saja.
Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Oleh kerana makanan di sekitar kawasan kediaman telah berkurangan Sang Kancil bercadang untuk mencari di luar kawasan kediamannya. Cuaca pada hari tersebut sangat panas, menyebabkan Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan, lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Setelah meredah hutan akhirnya kancil berjumpa dengan sebatang sungai yang sangat jernih airnya. Tanpa membuang masa Sang Kancil terus minum dengan sepuas-puasnya. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil.

Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai, apabila terasa penat ia berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut. Kancil berkata didalam hatinya "Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat-lazat". Setelah kepenatannya hilang, Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan dedaun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. Apabila tiba di satu kawasan yang agak lapang, Sang Kancil terpandang kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai."Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buah-buahan tersebut" fikir Sang Kancil.

Sang Kancil terus berfikir mencari akal bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam lagi deras arusnya. Tiba-tiba Sang Kacil terpandang Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari.Tanpa berlengah-lengah lagi kancil terus menghampiri buaya yang sedang berjemur lalu berkata " Hai sabahatku Sang Buaya, apa khabar kamu pada hari ini?" buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan didapati sang kancil yang menegurnya tadi "Khabar baik sahabatku Sang Kancil" sambung buaya lagi "Apakah yang menyebabkan kamu datang ke mari?" jawab Sang Kancil "Aku membawa khabar gembira untuk kamu" mendengar kata-kata Sang Kacil, Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil lalu berkata "Ceritakan kepada ku apakah yang engkau hendak sampaikan".

Kancil berkata "Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua". Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menggerunkan semua binatang kerana Nabi Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. "Baiklah, kamu tunggu di sini, aku akan turun kedasar sungai untuk memanggil semua kawan aku" kata Sang Buaya. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. Sang Kancil berkata "Hai buaya sekelian, aku telah diperintahkan oleh Nabi Saulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua kerana Nabi Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini". Kata kancil lagi "Beraturlah kamu merentasi sungai bermula daripada tebing sebelah sini sehingga ke tebing sebelah sana".

Oleh kerana perintah tersebut adalah datangnya daripada Nabi Sulaiman semua buaya segera beratur tanpa membantah. Kata Buaya tadi "Sekarang hitunglah, kami sudah bersedia" Sang Kancil mengambil sepotong kayu yang berada di situ lalu melompat ke atas buaya yang pertama di tepi sungai dan ia mula menghitung dengan menyebut "Satu dua tiga lekuk, jantan betina aku ketuk" sambil mengetuk kepala buaya begitulah sehingga kancil berjaya menyeberangi sungai. Apabila sampai ditebing sana kancil terus melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata" Hai buaya-buaya sekalian, tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Nabi Sulaiman".
Mendengar kata-kata Sang Kancil semua buaya berasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu oleh kancil. Mereka bersumpah dan tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu pada masa akan datang. Dendam buaya tersebut terus membara sehingga hari ini. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meniggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu.

Sekian

KISAH pencuri yang lebih mulia dari sahabat Nabi Isa




Diriwayatkan dari Wuhaib Al-Wardi, ia berkata : Kami mendengar bahawa Nabi Isa a.s bersama seorang sahabat baginda, ketika sedang berjalan-jalan bertemu dengan seorang pencuri yang berada di dalam rumahnya.
Ketika sang pencuri itu melihat kedatangan Nabi Isa a.s berserta sahabatnya, Allah pun memberi hidayah kepada pencuri itu sehingga sang pencuri itu timbul hati untuk bertaubat. Sang pencuri itu lalu berkata dalam hati, “Ini adalah Nabi Isa bin Maryam a.s sebagai Ruhullah dan kalimat-Nya, sedang seorang lagi adalah sahabat baginda. Sedangkan dirimu ini sendiri siapa wahai orang yang celaka? Pencuri dari kaum bani Israil ! kamu telah menghadang dan merampas harta benda orang lain, bahkan sering membunuh orang!”
Selepasa berkata demikian dalam hatinya, dia pun mendekati Nabi Isa a.s untuk bertaubat dan menyesali perbuatan yang pernah dilakukannya. Demikianlah, selepas pertemuaan tersebut dengan Nabi Isa a.s hatinya sekali lagi berkata-kata “Kamu ingin berjalan bersama mereka berdua? kamu tidak layak melakukan hal itu! Berjalanlah kamu di belakang mereka berdua saja sebagaimana layaknya orang-orang bersalah yang banyak melakukan dosa seperti dirimu!”
Sahabat Nabi Isa a.s kemudian menengok ke belakang dan mengetahui kalau pencuri itu mengikutinya. Dalam hati sahabat itu pun berkata, “Lihatlah orang buruk dan celaka yang sedang berjalan di belakang kita!”
Seketika itu pula Allah menampakan kepada Nabi Isa a.s apa yang mereka simpan dalam hati masing-masing yang berkatian penyesalan dan taubat si pencuri mahupun penginaan dari sahabat Nabi Isa a.s yang merasa lebih mulia daripada pencuri itu.
Allah kemudian memberikan wahyu kepada Nabi Isa a.s agar memerintahkan kepada sahabat baginda mahupun si pencuri untuk memulai lagi amal ibadatnya “Adapun sang pencuri telah Aku ampuni segala dosa yang telah lalu akibat penyesalan dan taubatnya, sedangkan sahabatmu itu telah Aku hapus semua amalnya kerana kesombongan dan sikapnya yang merendahkan orang yang telah bertaubat (si pencuri)”
Sumber suatuperjalananmaya.com

BERKATILAH UMUR DENGAN 4 PERKARA



Seandainya kita diberi umur untuk hidup oleh Allah hingga 50 tahun apakah yang akan kita lakukan untuk memanfaatkan umur tersebut? Andaikan umur kita saat ini sudah 45 tahun, maka baki umur yang tersisa ada 5 tahun lagi, jika hari ini kita telah pun berumur 49 tahun, bererti sisa umur kita ada 1 tahun lagi. 1 tahun itu adalah waktu yang sangat singkat, tidak terasa detik demi detik, malah minggu demi minggu lalu setahun itu telah pun berlalu, tidak terasa ajal sudah di depan mata, jadi bagaimanakah persiapan kita menjelang kehidupan hakiki yang penuh berkat?
Oleh yang demikian, Rasulullah SAW telah meninggalkan satu pesanan yang amat berharga buat kita semua sebagai umatnya. Baginda telah bersabda: “Memberi sedekah, menyuruh pada kebaikan, berbakti kepada ibu bapa dan silaturahim dapat mengubah penderitaan menjadi kebahagiaan, menambah berkat umur dan menolak kejahatan.” (Hadis riwayat Abu Naim).
Dengan ini, empat perkara di atas sangat perlu dititikberatkan oleh kita semua sebagai umat Islam dalam meraih keberkatan hidup dan keredhaan Allah demi mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat. Maka seharusnya kita jadikan elemen tersebut sebagai “the way of life”.
Perkara pertama yang disentuh oleh Rasulullah S.A.W ialah bersedekah. Semua orang mampu bersedekah kerana pemahaman sedekah itu tidak hanya berupa bentuk fizikal seperti wang ringgit atau harta benda semata-mata. Hatta yang tidak berharta pun masih mampu bersedekah, iaitu dengan menggunakan tenaga kudrat fizikal tubuh badan untuk membantu orang lain. Apatah lagi seandainya kita dianugerahkan Allah dengan kemewahan dan sudah pasti lebih mudah untuk mengamalkan apa yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW itu.
Abu Hurairah pernah memberitahu bahawa Rasulullah SAW ada ditanyakan: “Wahai Rasulullah SAW, sedekah apakah yang paling mulia? lalu Baginda menjawab: “sedekah orang yang tidak mampu dan mulakanlah (memberi sedekah) pada orang yang banyak tanggungannya.” (Hadis riwayat Imam Ahmad dan Abu Daud).
Sabda Rasulullah ini adalah satu penghargaan besar kepada golongan kurang berkemampuan yang masih bersemangat menghulurkan sedaya upayanya memberikan sedekah kepada orang lain. Inilah keindahan dalam Islam kerana sikap saling membantu dititikberatkan dalam membina masyarakat.
Melalui budaya bersedekah itu akan membentuk landskap masyarakat penyayang dan prihatin. Perasaan kebersamaan dan semangat kekitaan pasti wujud kukuh dan berakar umbi teguh dalam masyarakat yang saling membantu melalui pemberian sedekah.
Perkara kedua yang disarankan Baginda SAW ialah bersikap sentiasa menyuruh ke arah kemanfaatan dan kebaikan. Skop menyuruh kepada kebaikan sebenarnya tidak hanya terhad kepada da’ie atau pendakwah saja malah semua mukmin mesti berasa terpanggil untuk bersama-sama mengajak insan lain kepada kebaikan. Menyuruh kepada kebaikan juga bermakna kita melaksanakan seruan ke jalan Allah.
Atas sebab pentingnya aspek ini, Saidina Ali bin Abi Talib turut mewasiatkan kepada kita berbuat demikian. Kata beliau: “Serulah manusia ke jalan Allah (amar makruf) dan cegahlah mereka daripada kemungkaran (nahi mungkar) kerana apabila kedua-dua perkara ini ditinggalkan, maka tunggulah kebinasaan umat ini.”
Jadi, apa saja kesempatan hidup seharusnya kita menggunakannya dengan mengamalkan satu gaya hidup yang saling menasihati ke arah kebaikan. Tidaklah wajar dalam sebuah masyarakat Muslim untuk saling menutup mata seandainya melihat adanya sesuatu yang mungkar.
Seterusnya, aspek berbakti kepada kedua-dua ibu bapa juga diberitahu oleh Rasulullah SAW sebagai elemen yang akan memancarkan keberkatan kepada umur dan kehidupan kita. Senario semasa jelas masih banyak yang tergamak mengabaikan perkara ini dan tidak menganggapnya sebagai penting untuk dihayati.
Sesungguhnya persoalan mengabaikan aspek memelihara dan berbakti kepada ibu bapa akan mengundang laknat Allah dan pastinya seksa maha pedih menanti anak yang derhaka itu. Seseorang anak yang derhaka dan mengabaikan tanggungjawabnya kepada ibu bapa tidak mungkin memperoleh keberkatan dalam apa saja di atas dunia ini, apatah lagi di akhirat kelak.
Allah mengingatkan kita yang bermaksud: “Sembahlah Allah dan janganlah kamu menyekutukan-Nya dengan sesuatu pun. Dan berbuat ihsanlah (berbuat baik) kepada kedua-dua ibu bapa.” (Surah An-Nisa; ayat 36). Ini perintah Allah dan sesiapa ingkar mematuhinya bermakna melakukan satu dosa besar di sisi-Nya.
Perkara keempat memanfaatkan umur dan memberikan kebahagiaan kehidupan kita dengan sentiasa memelihara hubungan sesama insan sama ada dengan ibu bapa, kaum kerabat, jiran tetangga dan juga sesama ummah. Pesan Rasulullah SAW bermaksud: “Sesiapa yang ingin murah rezeki dan panjang umurnya, hendaklah dia menyambung hubungan dengan saudaranya (silaturahim). (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).Namun, senario hari ini jelas menunjukkan fenomena bertegang leher dan berpisah-pisah sudah semakin menebal dalam masyarakat.
Justeru itu marilah kita sama-sama memanfaatkan nikmat umur, kerana kita tidak tahu di mana dan bilakah penghujung kepada kehidupan ini. Sementara Allah masih memberi peluang untuk kita terus hidup, maka manfaatkanlah ia dengan sebaik-baiknya dan bersegeralah untuk melakukan kebaikan, kerana kita tidak tahu apakah masih ada lagi hari esok untuk kita? Jika di dunia kita manfaatkan maka bahagia menunggu kita di akhirat kelak.
Penulis ialah Pelajar Tahun 3, Fakulti Pengajian Bahasa Utama, Universiti Sains Islam Malaysia
By: Tuan Zairah Tuan Mat

Giveaway By IeZwa RazK.




wanna join klik sini @ banner cantik dekat atas tu..
tamat pada 10/03/2013

Topup Giveaway by Farah Arina


klik gambar

assalamualaikum wanna join this Giveaway?? klik sini cepat atau gambar dekat atas

pengguna prabaya celcom

SEGMEN : JOM RAMAIKAN KENALAN SAMBIL MENANG TOPUP



jom join segman ini klik sini atau gambar atas

tarik tamat : 17/03/2013

simple giveaway by musical xiao part 2



wanna join klik sini atau gambar atas

imbas kembali!!


haii..skarng maw crita..hehe *cerita apa.??* sua tengok tjuk entry nie.. imbas kembali..ermm kenangan ap lagi nie..? oke maw cerita sda nie yah..!! tue ari thun nie jgak 2012 tpi tnggal ny lupa sda.haha .
kami ad kem muzik d kota merudu d smk tandek. ya. ermm msa tuw kmi dri skola sepagaya lahad datu 4 org jak..d daerah laen plak bnyk ny jooo..erm nda pa la bah kan.. masa tue ak,eka,sama farah pemain violin dan leylek pnyayi.. haha bru tuw pmain violin lelaki 2 org sak,, ak sama nda taw lagi satu tuw,, lpa sua nma ny *bnyak mkn semut kan tu la lupa*kmi d bimbing ole cikgu shirly erm,,satu sak cikgu kami dari daerah lahd datu,, bnyak jga rpany pemain muzik nie ish3,,klaw maw dkira kan mcm nda tkira bah,,haha *maka..nda d kira.HAHA* d bwh nie gmbr kami dari daerah lahad datu:

                                        eka,,farrah,,cikgu shirly,,lelek,,aku
                               agk kabur2 skit kan..haha besa gmbr lama,, :P
smart kn baju kami.na msuk muzik la kamu jdi mcm kami...wah promote lgi..HAhA

second story:

tengok dekat budak lelaki d tengah tuw..like chubby haha sory..kami pngil dea DINGIT nda taw la knap bgitu nama ny..haha . ndaa aku maw cerita yg budak tuw sprting btul teeda perna aku nmpak org sporting mcm dea.. ap yg sruh bwat dea bwat.hah bkan mmbuli kami ar , oke dea penyayi jgak , kamu maw taw suara nya phee merdu sangat idol nya sii taylor swift haha dea slalu nyayi lagu taylor swift .. salu mnari dngdut dan slalu bwat video klip sndiri haha,, lucu org nya,,ermm rindu btul smma dea maw main dengan dea,,haha oke dea kuat makn  kamu tengok tuw dea makan punya la bnyak ,bhe nda ckup satu tapaw 2 @ 3.hehe..tpi btul rindu maw jmpa ni org.. }klaw kamu jmpa contact aku ar{ haha kidding..oke itu jak la aku maw crita ya.. maw tengok lagi gmbr kami tengok di bawah :

                                    bnyak btull kan..haha nda cukup tuw pntass

                                                oke itu sedja arr..bubye.. :)

SEGMEN: FARAH SYAMIMI MENCARI BLOGLIST


klik gambar

Assalamualaikum, malam ni faz maw ikut satu lagi segman dari akak farah . Jom ramai-ramai hangatkan segman ini.. :)

wanna join klik sini!!!atau gambar atas

tamat: 4 APRIL 2013, jam 11.59 malam 

Giveaway by kak ain & snow




wanna join klik sini atau gambar di atas!!!

syarat:
follow blog dia <anis> di sinilike page di sini

doodle!!!doodle!!!doodle!!


assalamualaikum and haiii para pembaca!!!! first pray for LD.. and Sabah.. sekarang faz maw ingin melihatkan doodle faz mnggunakan PAINT TOLL SAI. oke jom tengok:






ini doodle full first faz  buat tak seberapa cantik.. hehe okeyy seterusnya..
doodle shawll pertama.. hehekk.. dan d bawah ni doodle khass faz sndiri oke terimasss.

      fazrin Bakri

P/s:kepada sesiapa yg ingin menggunakan doodle d atas tanya pacik blog ini terimass..
komen anda amat saya hargai. :)





doodle wanita pertama!!


assalamualaikum and haii reader seharian ni blum buka blog . jadi sekarang baru maw update dan faz maw buat pelancaran doodle wanita pertama haha.. mnggunakan PAINT TOOL SAI yang tak secantik mana pun  .cantik lagi doodle guna photoshop kan. jom tengok doodle wanita pertama saya , jangan ketawakan arhh..



dengan mnggunakan aplikasi diatas tercipta lah satu doodle??

memang jelek kan.. tapi kalau sudah biasa mnggunakan aplikasi paint tool sai dia akan lebih menarik.
ni doodle anak siput baru belajar haih -,- oke.
 so itu lah pelancaran doodle wanita pertama faz & faz harap selepas ni faz akan belajar sedikit demi sedikit lagi untuk membuat doodle dengan lebih cantik.
bubbye dan assalamualaikum :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...