Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com



Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 Disember 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

"Haram for muslim to play guitar , piano" ?


Assalam .. Haii sekali lagi :) saya nak usha sahaja benda bawah ni yang mungkin berkaitan dengan saya . Tapi adakah pernyataan yang keluar dalam akhbar ini benar ? tapi kenapa baru sekarang nak di timbulkan isu tentang benda ni ? haa ? yang arif ? bole bagi pendapat dekat saya sikit


saya sememangnya pemain piano dan agak terkejut juga tentang benda ni . Saya tertarik dengan pendpat pengguna facebook tentang benda ni . Jom baca kejap

Yg bertali tu haram...nasib baik I main keyboard...(ustaq ni kalau aku jumpa memang aku ikat dia dgn tali ..)On the serious note, I dont take serious TETAPI pencerahan perlu diberikan. Saranan saya dibuatkan satu muktamar atau seminar oleh para2 cendekiawan muzik yg ramai skarang ni .Juga rakan2 saya pensyarah2 muzik , apa kata tahun 2015 kita buatkan apa saja bentuk pencerahan dlm kontek Seni dlm Islam.. supaya masyarakat memahami pentakrifan Seni menurut Islam. Dia kata lagi percussion gendang2 Ok kenapa pulak Ok..Konsepnya sama kalau piano ditune kerana pakai tali abeh Yg percussion Timpani tu takka ditune jugak... Betul kita tak perlu seriuskan sangat pandangan dangkal ni. TETAPI apabila ia dikuarkan dlm bentuk bahan bercetak maka bagi saya ia adalah satu benda yang ditafsirkan sebagai berlawanan pendapat. Mungkin dia betui. Juga mungkin kita betui. Jgn ajak bergaduh. Jadikan satu titik pertemuan supaya kita yg kerja cari makan ni melalui muzik ni tahu juga memahami. Benda haram halal ni jgn buat main...mana bulih ikut musim bang. Tak boleh makan daging khinzir bagi orang Islam bukan ja ada tarikh mulanya mulai 1975 ka. Dari dulu lagi. Saya rasa kalau rasa nak haram, dari dulu lagi sepatutnya dikaji supaya pak saya tak berhabisan duit beli piano . Beginilah..Kerana ia berkaitan dgn bidang kita .apatah lagi kenyataan ini cukup berlawanan dgn halatuju Fakulti Muzik merata2 yg di buka terutamanya anak Melayu .Kerana bila dia sebut Islam maknanya Melayulah.Terasalah juga kita selama ni rupa2nya kita membantu orang atau anak muda dgn menyediakan pekerjaan yg haram rupanya. Juga dalam masa yg sama kita beria2 ingin menaikkan taraf atau apresiasi rakyat Msia terhadap muzik dah ada segelintir yg kuarkan statement sebegini. Saranan saya eloklah diambil sedikit masa UITM ke ASWARA ke yg byk2 org2 Melayulah pelajarnya buatkan satu seminar bagi penjelasan pada umum. Tahun depan lah. Tahun ni jangan la lagi. Buatnya betul2 haram. terlepas show Krismas dgn New Year..Buat tahun depan. Elok panggil Ustaq ni jugak...Jangan lupa kalau ada intermission ya..saya tawarkan diri main piano .FOC..(FOC transport je..yg lain bayar..he he he Aduihh..kena kat aku plak tu..#imapianist

nampak macam betul jugak kan ? berbalik pada cerita , saya seorang pemain muzik , bermain piano dan alat bertali iaitu Violin agak kecewa jugak lah sebab ada kenyataan dalam akhbar sebegitu rupa . kita tak perlu bergaduh pasal benda ni , just rileks dan lakukan apa sahaja dengan mengikut syarak islam yang ditetapkan . okey , yang arif tentang benda ni , harap bole lah share pendapat okey . Wassalam....................


Sincerely by,                   
-----------------------------     

REPOST : Virus "is this your photo?"


Haiii , saya cuma maw repost benda ni , yg sememangnya menular pada masa kini . Jom lihat kenyataan di bawah 

SKMM telah mengeluarkan notis peringatan kepada pengguna smartphone berkaitan dengan virus "is this your photo?". Virus tersebut tersebar melalui sistem pesanan ringkas iaitu SMS. SMS tersebut mengandungi mesej "is this your photo?" dan satu pautan link. Jika anda memperolehi mesej seperti tersebut, jangan klik link tersebut. Padam mesej tersebut untuk mengelakkan ianya tersebut tersebar kepada semua contact yang ada di dalam phone anda.

harap pernyataan diatas dapat jadi sebagai peringatan kepada kita . INGAT !!! jangan biasakan tangan anda dokk tekan benda URL tuu , ni bagi kebaikan anda juga . okayy BYE :)


 Sincerely by,                    
      -----------------------------      

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...